Beszerelési útmutató

Fa beltéri ajtók

Beépítés előtt ellenőrizze kérem, hogy a leszállított tokok és ajtólapok a szükséges nagyságnak és a nyitási iránynak megfelelnek-e. Készítse elő a munkaasztalt, szerszámokat és anyagokat. Szerszámok: mérőszalag rövid (1 m) és hosszú (3 m), vízmérték, vágókés, kereszt és lapos csavarhúzó, imbuszkulcs 4 mm-es, kalapács, ceruza, puha törlőrongy, csiszolópapír, távtartóléc támasz (2 db ajtónként, távtartólécek 3 db ajtónként). Olyan esetekben, ahol nagyon igényes szerelésről van szó és a falnyílás nem optimális, szükségünk van egy asztali körfűrészre vagy vezetéssel ellátott kézi körfűrészre, akkumulátoros fúrógépre, elosztóval ellátott hosszabbítókábelre, csiszológépre vagy elektromos kézi gyalugépre. Szükséges anyagok: fehér enyv, purhab, purhab lemosó vagy aceton, sziloplaszt, faékek, amelyekkel a tokot a falnyílásba rögzítjük (fa lécecskék kb. 2 cm-el rövidebbek mint a falvastagság).

Vizsgálja meg a falnyílás mérettartóságát (vastagság, szélesség, magasság) függőlegességét és egyenességét falnak, de egyúttal a padló vízszintességét is ellenőrizze. Ha a falnyílás szélessége az alsó tűréshatárokon helyezkedik el, akkor szükségessé válhat a pántbefogadó táskák helyének a levésése. Nyissa ki a kartoncsomagolást és ellenőrizze annak tartalmát: lenni kell 2 függőleges tokrésznek és keresztlécnek, 2 függőleges és egy kereszt díszítőlécnek, egy zacskó vasalatnak (2 db forgópánt, 4 sarokösszekötő, acél béléskapocs 2, 4 vagy 6, csapolókorong 2 db).

Mindkét függőleges tokrészt belehelyezzük a falnyílásba és függőlegesen beállítva ellenőrizzük a padlóra való fekvését. Ha nem jól fekszik fel a padlóra, akkor a helyes felfekvést feljelöljük és az eltérést csiszológéppel korrigáljuk. Abban az esetben, ha a fal több mint 10 mm-el kisebb a tok névleges méreténél, le kell a tok belső oldalán behornyolt 1 cm-es részt vágni, úgy a két hosszú függőlegesen, mint a keresztrészen. A tok részeit az egyenes munkapadra felhelyezzük, a műanyag zacskót felbontjuk. Az összepasszítandó éleket bekenjük enyvvel, belehelyezzük a csapoló korongokat és az elemeket az acél béléskapoccsal.

A lakás nedves padlózatú helyeinél a tok alsó széleit szilikonnal bekenjük a nedvesség bejutásának elkerülésére. A tokot behelyezzük a falnyílásba. Rögzítsük le a tokot függőleges helyzetben úgy, hogy a faléceket a tok és fal közötti, a befogópánt felőli felső sarok fölé helyezzük, majd az 5 mm széles lécből a tok hornyába egy darabot beteszünk (összenyomás elkerülésére).

Döntsük a két távtartóléc tartószerkezetét a bal és jobboldali függőleges tok belső oldalához és illesszük be a felső és alsó távtartólécet. Ha nincs távtartó bakunk, akkor az egyszerű távtartó lécek végére ragasszunk filcet, hogy a tok felszínének sérülését elkerüljük. A tok helyes 3 oldali megrögzítése után betolom a forgópántokat a befogadóba addig, míg egy lapos csavarhúzó lapjára rá nem fekszik. A forgópántot az imbuszcsavarral rögzítem. Feltesszük az ajtót, ellenőrizzük annak helyes működését. Ha kell, akkor a forgópántok különböző ki-be állításával az ajtólap helyes felfekvését korrigáljuk. Betesszük a középső í távtartólécet is.

Amennyiben a tok helyes berögzítéséről meggyőződtem, akkor purhabbal a tokot szakaszosan a falhoz rögzítem arra ügyelve, hogy a friss hab ne folyjon rá a tok külső felületére. A túlfolyó habot azonnal távolítsunk el purhab mosóval vagy acetonnal. Összeállítjuk a díszítő léc elemeit. Ott is az illesztő felületeket vékonyan bekenjük ragasztóval, majd az excenter sarokszorítókkal úgy igyekszünk rögzíteni, hogy a díszítő lécek élei eltolódás nélkül passzoljanak. A kinyomódott ragasztót azonnal távolítsuk el. Ezután a tok illesztőhornyát pontszerűen és szakaszosan bekenjük ragasztóval, majd a díszítő léc két függőleges részét alul a tok hornyába helyezem. Alulról felfelé haladva a díszítő lécet a falra felfekvéséig beütögetjük. Az imbuszcsavar furatát a zacskóban található, és az ajtótok színével megegyező műanyag csapokkal eltakarjuk. A kilincset a sablonnal együtt feltesszük a zárba, majd a sablon helyes beállítása után a címek helyét előfúrjuk. A távtartó léceket a purhab teljes megkötéséig nem szabad eltávolítani!